Er is van alles te zien. (Foto: Privé)
Er is van alles te zien. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Amateurkunst in de schijnwerpers

Amateurkunstvereniging Goed Gezien – Goed Bekeken is een vereniging met inmiddels méér dan 100 leden uit de Alblasserwaard en naaste omgeving. De vereniging heeft allerlei activiteiten op de planning staan voor de laatste maanden van het jaar.

Door Eline Lohman

ALBLASSERWAARD – Op 21, 22 en 23 november organiseert Goed Gezien – Goed Bekeken haar jaarlijkse Amateurkunsttentoonstelling in Streefkerk, vertelt Matzy van Harten. "Die houden we al sinds 1998. Oorspronkelijk is dit evenement ontstaan als hobbytentoonstelling in Nieuw-Lekkerland in verband met het 100-jarig bestaan van de Rabobank in dat jaar. Doordat het gebied door fusies werd uitgebreid, houden we de tentoonstelling nu elke keer in een ander dorp in de Alblasserwaard. In 2013 werden we een officiële vereniging. Mensen die in hun vrije tijd met kunst bezig zijn, zoals met schilderijen, foto's, keramiek, textiel, schrijven of dichten, krijgen tijdens een driedaagse tentoonstelling de mogelijkheid om een klein stukje van hun werk te presenteren aan het publiek. Ons doel is om amateurkunst een podium te geven. Vaak zitten mensen op hun zolder of in een ateliertje te werken; zij verdienen aandacht."

Aan de Amateurkunsttentoonstelling is een scholenproject gekoppeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs. In 2003 is de vereniging hiermee begonnen, zegt Matzy. "We nodigen scholen uit voor de expositie. Zij krijgen een lesbrief en ze krijgen een amateurkunstenaar op bezoek in de klas. De werkstukken die de kinderen maken, doen mee aan de wedstrijd. We kiezen drie winnaars uit. Een selectie van de werkstukken is te zien op de tentoonstelling. De scholen bezoeken de tentoonstelling en ook is er een quiz." Maar de vereniging is met nog meer bezig. Het afgelopen jaar heeft Goed Gezien – Goed Bekeken elke maand een challenge georganiseerd, waaraan leden en niet-leden konden meedoen. In december zullen de resultaten van de challenge van oktober en november te zien zijn tijdens de winteropenstelling van de Historische Kring Nieuwpoort in Museum Het Stadhuis, op Kaarsjesavond op 11 december en drie zaterdagmiddagen in december

. Matzy: "Deze challenge houden we dit jaar voor het eerst. We hebben elke maand een thema en daar wordt een winnaar uit gekozen. Heel mooi dat de deelnemers van oktober en november hun werken kunnen laten zien." Goed Gezien – Goed Bekeken is bezig met het uitgeven van een Amateurkunst-agenda voor 2020. Ook iets nieuws, vertelt Matzy, die zelf het initiatief nam. "Het loopt nu al goed, want er zijn al 70 agenda's besteld in de voorverkoop. We willen een oplage van 100 stuks uitbrengen. Niet teveel, want het is zonde als we met agenda's blijven zitten. Is het echt een succes, dan kunnen we het jaar erna nog wat meer agenda's uitbrengen." Zie www.goedgezien-goedbekeken.nl en www.facebook.com/amateurkunst.

Meer berichten