Lekker vissen met elkaar. (Foto: Privé)
Lekker vissen met elkaar. (Foto: Privé) (Foto: )

'Jeugd aan de waterkant krijgen'

Zaterdag 2 november wordt in Alblasserdam de jaarlijkse jeugdroofvisdag gehouden. De dag, die georganiseerd wordt door de jeugdafdeling van de Verenigde Alblasserdamse Hengelaars (VAH), zal anders zijn dan voorgaande jaren.

ALBLASSERDAM - Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de vereniging gevraagd of zij dit evenement in samenwerking met de Alblasserdamse organisatie zouden willen organiseren. Gezamenlijk werd een programma opgesteld. Zo kunnen kinderen vanuit de boot slepend vissen met kunstaas, ze kunnen vanaf de kant werpend vissen met kunstaas, vanaf de kant vissen met dood aas en ze kunnen een spinner, ofwel kunstaas, maken tijdens de jeugdroofvisdag.

De dag is bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 16 jaar, vertelt Hikmet Hakioglou van de organisatie. "We houden elk jaar een jeugdroofvisdag. Dat doen we om kinderen een mooie dag te geven en om ze buiten te krijgen. Ook vinden we het mooi om jeugd te laten zien hoe je moet vissen en om kinderen te leren wat de natuur zoal kan bieden. Ook kinderen van buiten de vereniging zijn welkom. Zij kunnen kosteloos meedoen en wij zorgen voor hengels om mee te vissen."

Hikmet is blij met de samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland. "Samen proberen we de jeugd meer aan de waterkant te krijgen en minder achter de computer. Of er doorgaans veel animo onder kinderen is voor vissen? We merken dat het best lastig is om jeugd enthousiast te maken voor de vissport, omdat ze moeilijk te bereiken zijn. Verder is het moeilijk om vrijwilligers te krijgen."

Toch doen Hikmet en consorten er alles aan om de jeugd kennis te laten maken met vissen, want het is een heel leuke bezigheid, vindt hij. "Sinds twee jaar hebben we een clubgebouw in de oude brandweerkazerne. Daardoor kunnen we meer activiteiten organiseren en het vissen meer onder de aandacht van de jeugd brengen. Zo gaan we eens per maand met elkaar naar buiten om te vissen. Het leuke van vissen is de spanning, of je wel of niet een vis vangt. Dat jagen zit denk ik toch een beetje in de mens zelf. Dat jachtinstinct is er van oudsher al geweest. Dat spreekt kinderen aan. Tel daarbij op de goede begeleiding die de jeugd krijgt en de goede materialen en je vangt vaak wel een vis. Vangen ze eenmaal wat, dan gaan ze er veelal ook mee door." Vanuit Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de Verenigde Alblasserdamse Hengelaars een budget gekregen voor het organiseren van de jeugd-roofvisdag. Via donateurs probeert de vereniging geld binnen te halen voor een goed doel: Stichting Team Tundra. Deze stichting steunt KiKa en het Sophia Kinderziekenhuis. Meer informatie over de Verenigde Alblasserdamse Hengelaars is te vinden op de website van de vereniging, vah-alblasserdam.nl.

Meer berichten