Bekende Alblasserdammers gaan dirigeren. (Foto: Privé)
Bekende Alblasserdammers gaan dirigeren. (Foto: Privé) (Foto: )

Maestro's hanteren dirigeerstokjes

ALBLASSERDAM - Zaterdag 9 november organiseert Chr. muziekvereniging Soli Deo Gloria in Landvast een Maestro concert. Hierbij gaan vier bekende Alblasserdammers dirigeren. De maestro's nemen de dirigeerstok ter hand en leiden het fanfareorkest van Soli door de muziekstukken heen. De maestro's die het tegen elkaar opnemen zijn: burgemeester Jaap Paans, wethouder Dorien Zandvliet, Hans Laheij (directeur Landvast) en Martijn Beekhof (directeur IKC de Twijn). De maestro's krijgen persoonlijke trainingen van Ivo Kouwenhoven en oefenen met het orkest onder leiding van dirigent Jurgen Nab.

Door Eline Lohman

Een deskundige jury, eveneens samengesteld uit bekend Alblasserdammers en de 'echte' dirigent van het orkest, beoordelen met het publiek de verrichtingen van de maestro's. Maestro Alblasserdam is geïnspireerd op de televisieshow waarin bekende Nederlanders die geen muzikale achtergrond hebben de dirigeerstok ter hand nemen en een orkest door de wereld van de muziek gaan loodsen, vertelt voorzitter David van Kwawegen.

"Hierdoor kwamen wij op het idee om ook een Alblasserdamse variant hiervan te organiseren tijdens ons 120-jarig jubileumjaar. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe concepten om mensen in aanraking te laten komen met de muziek van onze orkesten en dit is een leuke manier om muziek toegankelijk te maken, ook voor mensen die er normaal wellicht minder affiniteit mee hebben."

Soli heeft veel energie in het concert gestopt. David: "We hebben voor deze avond zeker niet voor de makkelijkste weg gekozen maar dagen het orkest uit om mooie muziek te maken op hoog niveau zodat er ook voor de maestro's werk aan de winkel is en zij met hun dirigeerkunsten echt het verschil kunnen maken. Het orkest volgt geconcentreerd de verrichtingen en tempo aanduidingen van de maestro. Ook voor het orkest is dit best spannend. Het is heel leuk om de maestro's te gast te hebben in het orkest. Er gaat een wereld voor ze open wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een orkest. Vanuit de vereniging worden de maestro's intensief begeleid. Er zijn repetities met het orkest en er zijn individuele lessen onder leiding van Ivo Kouwenhoven. Ook zijn de maestro's een keer te gast bij het opleidingsorkest om te wennen aan het leiden van een orkest. We willen absoluut niet dat de maestro's voor schut komen te staan maar als het tempo een keer onderuit gaat zal het publiek dat wel gaan merken."

Het was absoluut niet moeilijk om de maestro's te werven, zegt de voorzitter. "De deelnemers zeiden volmondig 'ja', maar nu het concert nadert is er wel sprake van enige spanning. Ook dat hoort er natuurlijk wel bij als je Maestro van Alblasserdam wilt worden. We hopen dan ook dat heel veel mensen de maestro's komen aanmoedigen op 9 november. Het is een gevarieerd gezelschap, allemaal op hun eigen terrein bekende Alblasserdammers en we vinden het dan ook een eer dat zij mee wilden doen. Het is leuk om te zien dat ze met enthousiasme een wereld betreden die hun alle 4 vreemd is. Dat brengt de nodige onzekerheid met zich mee maar met de juiste begeleiding en steun van het orkest komt het helemaal goed."

Het concert is op 9 november om 19.30 uur in Landvast. De winnaar zal bepaald worden door een vakkundige jury in samenwerking met het publiek. Kaarten kosten 15 euro en zijn online verkrijgbaar via www.landvast.nl of aan de kassa van Landvast.

Meer berichten