Een plek voor ontmoeting. (Foto: Privé)
Een plek voor ontmoeting. (Foto: Privé) (Foto: )

Nieuw in Alblasserdam: Oogcafé Alblaserdam

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een visuele beperking vooral op zoek zijn naar informatie. Mensen uit Alblasserdam en omgeving kunnen vanaf nu terecht bij het Oogcafé Alblasserdam.

Door Eline Lohman

ALBLASSERDAM - Een oogcafé is een plek waar mensen met een oogaandoening elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Regelmatig staat het oogcafé in het teken van een bepaald thema. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er oogcafés. Op 6 november opent de Oogvereniging een nieuw oogcafé in Alblasserdam. Oogcafé Alblasserdam vindt tussen 14.00-16.00uur plaats in het gebouw van Stichting Welzijn Alblasserdam. Aanmelden is mogelijk via bijeenkomstenZH@oogvereniging.nl.

Sinds de oprichting van de Oogvereniging in 2013 schieten ze als paddenstoelen uit de grond: oogcafés. Het eerste oogcafé op 6 november staat in het teken van het thema kennismaking. Oogcafé Alblasserdam is een initiatief van de Oogvereniging. De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening in Nederland. "Op verzoek van enkele leden uit Alblasserdam zijn we met dit project begonnen," vertelt Rik Wouters, voorzitter kernteam Zuid-Holland. "Vaak is de reisafstand een drempel voor mensen die een visuele beperking hebben om aan bijeenkomsten deel te nemen. Door het optimaal spreiden van de oogcafé's proberen we zoveel mogelijk mensen zo dicht mogelijk in eigen buurt samen te brengen. De Oogvereniging kon bij de SWA terecht."

De bijeenkomsten bieden zeker een meerwaarde, volgens Rik. "Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een visuele beperking vooral op zoek zijn naar informatie. Met de oogcafé's proberen we in te spelen op de behoefte van de deelnemers. Thema's zijn heel divers en kunnen gaan over hulpmiddelen, revalidatie, vrijetijdsbesteding maar ook is een oogcafé een goede plaats om te netwerken met bijvoorbeeld gehandicaptenraden, sportconsulenten van een gemeente. Verder is een oogcafé vooral een plaats waar mensen zich thuis moeten kunnen voelen. Eens per maand onder genot van een kop koffie met andere lotgenoten samen komen helpt ook om elkaar verder te helpen. Een van de initiatiefnemers gaf ook aan dat hij zijn netwerk flink heeft kunnen uitbreiden door middel van de start van het oogcafé."

Twee procent van de bevolking ziet minder dan 30 procent. Rik: "Vanaf deze restvisus krijg je te maken met vragen zoals: hoe lees ik de krant; kan ik nog fietsen en wat nu verder. We hopen toch een 20-tal deelnemers te vinden. We hebben inmiddels een tiental aanmeldingen, er is dus vraag. Of we plannen hebben om uit te breiden in de Drechtsteden? Momenteel hebben we geen plannen tot uitbreiding. Er is ook een oogcafé in Dordrecht."

Meer berichten