Arnold van Binsbergen legt uit hoe het spel werkt dat hij, samen met zijn collega, heeft ontworpen. (Foto: Nanda van Heteren)
Arnold van Binsbergen legt uit hoe het spel werkt dat hij, samen met zijn collega, heeft ontworpen. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Alweer derde gezelschapsspel uit Alblasserdam

Alblasserdam - Vanuit Alblasserdam is er weer een derde spel op de markt gekomen: Herrlof. De productie is in handen van Jolly Dutch: Alexander Kneepkens en Arnold van Binsbergen richtten dit bedrijf op. Van Binsbergen legt uit hoe het derde spel van het bedrijf is ontstaan.

Door Nanda van Heteren

"We kregen regelmatig de vraag of we een leuk en verrassend twee-persoonsspel van ongeveer een half uur konden maken. Momenteel zijn er daar weinig van. Om die reden zijn we 'iets' gaan bedenken binnen deze kaders. We hebben toen gekozen voor een kaartspel. Ook wilde we een kleine uitvoering, zodat het gemakkelijk mee te nemen is."

"Herrlof is een slagenspel, zoals klaverjassen dat ook is. Het spelsysteem is vergelijkbaar. Als de ene persoon de kaart 6 opgooit en de andere persoon gooit in dezelfde kleur een 9 op, dan wint de persoon met de 9 de slag. Dat gedeelte is heel standaard, maar we hebben een aantal krachtkaarten toegevoegd. Deze hebben een speciale betekenis. Zo heb je een kaart die je het recht geeft om een kaart of zelfs de slag van de ander te stelen. Ook is er een kaart die de hele slag vernietigt en zelfs een kaart die ervoor zorgt dat je bewust de slag verliest. Waarom? Dat is nou de twist in het spel, van tevoren voorspel je hoeveel slagen je gaat winnen en dan kan deze kaart in de laatste fase van het potje misschien wel van pas komen. Je gaat op die manier heel tactisch spelen."

"Er zijn vier kleuren kaarten met de getallen 1 tot en met 9 en krachtkaarten, vooraf maak je dus een inschatting hoeveel van de vijftien slagen van dat potje jij binnen denkt te halen. Heb je die voorspelling goed, krijg je daar extra punten voor. Het totale spel stopt wanneer een van de twee spelers vijftig punten heeft gehaald. Dat kan al na drie of vier rondes zijn, maar ook na meer. Het spel zal ongeveer dertig minuten duren."

"Tot zover het doel, terugkomend op dat stuk tactiek. Stel: je zegt dat je acht slagen gaat halen. Zorg dan dat je niet in je enthousiasme gelijk heel veel slagen haalt, en de kaarten met een speciale betekenis op het juiste moment. Daarmee kan je je tegenstander van zijn stuk brengen en zo het verschil maken."

"Hoe vaker je dit spel speelt, hoe handiger je erin wordt. Het is ook elke keer weer anders om te spelen, dat zit hem in de twist door de voorspelling. Dat maakt het ook verslavend. Na één keer spelen, weet je hoe het spel werkt. Ook krijg je inzicht in je eigen speltactiek en dat van je tegenstander. Dat patroon leren herkennen is leuk en vraagt dan weer om aanpassingen om te kunnen blijven winnen. Je leert beter voorspellen en beter anticiperen op hoe de ander speelt."

"Wat misschien ook een leuke toevoeging is: het spel is bedoeld voor twee personen, maar je kan het ook met drie mensen spelen. Je houdt dan minder kaarten in je hand. Het spelprincipe blijft hetzelfde, maar de dynamiek verandert. Herrlof heeft nu ruim zeshonderd procent van het doel behaald, we gaan produceren en hopen dat mensen het spel deze zomer op vakantie kunnen meenemen!"

Meer berichten