Fotopersburo Busink ©

Sfeervolle onthulling

Alblasserdam - Enkele tientallen belangstellenden trotseerden dinsdagavond 28 januari het kille weer om aanwezig te kunnen zijn bij de onthulling van het tijdelijke Holocaust monument 'Levenslicht', waarvan de stenen symbool staan voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

Het was de dag ervoor vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Landelijk kwamen in totaal 104.000 Joden, Roma en Sinti om het leven. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. In Alblasserdam liggen er zo'n zeshonderd. Dit aantal is gelijk aan het aantal Alblasserdammers dat als gevolg van de Holocaust het leven liet.

In zijn toespraak refereerde burgemeester Jaap Paans onder andere aan de Joodse familie Van Straten, die een winkel op de Dam had en tijdens de Tweede Wereldoorlog is vermoord. Wethouder Dorien Zandvliet las een passage voor uit het boek 't Hooge Nest van Roxane van Iperen. Het verhaal gaat over twee Joodse zussen, die in de oorlog in Het Gooi in het verzet actief waren. Zij werden verraden en kwam via Auschwitz in kamp Bergen Belsen terecht. (Foto: Fotopersburo Busink)

Meer berichten