Dit jaar was het parcours erg zwaar, maar erg gewaardeerd. (Foto: Winston Ravesteijn)
Dit jaar was het parcours erg zwaar, maar erg gewaardeerd. (Foto: Winston Ravesteijn) (Foto: )

50ste Souburghcross: een 'zware, echte wintercross'

Alblasserdam - Het Alblasserbos stond zaterdag 1 februari geheel in het teken van de jaarlijkse Souburghcross, georganiseerd door Atletiekvereniging AAA.

De cross wordt al jaren door vele atleten geprezen om het afwisselende parcours namelijk verharde paden, nat gras en zompige modder. Ook dit jaar maakte de cross onderdeel uit van het Jeugdcross Circuit van de Regio Dordrecht. Dit was de vierde en één na laatste wedstrijd in het circuit. Aangemoedigd door trainers, ouders en opa's en oma's hebben de AAA-atleten, over verschillende afstanden, prima gepresteerd.

"Ik kan me niet heugen dat de omstandigheden zo zwaar waren. Onze wedstrijd staat in de verre omtrek al bekend als zwaar maar door de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag was het een echte wintercross. Dagen voor de wedstrijd ga ik in het bos checken of het gewenste parcours wel haalbaar is en de afgelopen week was het met regelmaat spannend of het parcours wel gelopen zou kunnen worden. Maar met vereende krachten hebben we het toch voor elkaar gekregen. Ik kan daarvoor op een vaste kern vrijwilligers rekenen zodat we alle lopers (dit jaar bijna 200, red.) een mooie wedstrijd kunnen bieden", vertelt parcours verantwoordelijke Herman Hofstede.

Dat het parcours zwaar was bleek wel uit de vele atleten die in de natte grond een schoen verloren. Sponsor en parcourswacht Winston Ravesteijn: "Dit jaar maar liefst 13. Zoveel heb ik er nog nooit terug moeten brengen naar de start."

De jeugd moet, naar gelang hun leeftijd, het steeds langer wordende parcours volgen. Voor de kleinsten steeds vooraf gegaan door vaste 'haas' Retmer Bultema. Hierdoor kunnen de kleintjes nooit verkeerd lopen. Voor de iets oudere lopers waren bij de belangrijke plaatsen in het bos parcourswachters geplaatst die deze jeugd de goede kant op kon sturen.

Uniek aan de wedstrijd van dit jaar is dat alle atleten een prijs in ontvangst hebben genomen. Niet alleen de nummer een, twee en drie maar dit keer van de eerste tot en met de laatste atleet. Voor de jeugd was een speciale medaille gemaakt ter ere van de 50ste editie van de cross. De volwassenen kregen allemaal een mooi prijzenpakket waardoor echt iedereen een aandenken aan de cross mee naar huis kon nemen. Zoals elk jaar waren deze pakketten samengesteld voor een vrijwilliger van AAA met door sponsors geschonken prijzen.

"De aanpassingen die we in het parcours hebben gedaan voor deze jubileumeditie zijn zeer in de smaak gevallen. Vele atleten hebben met anderen en met zichzelf een sportieve strijd gestreden. Precies zoals het met een cross hoort", aldus organisator Peter Noordam. "Naast de jeugd die altijd in groten getale aan de start verschijnt, kunnen we ons nog steeds verheugen op lopers die vanuit alle windstreken van het land onze cross weten te vinden."

Voor mee informatie over deze cross en atletiek is te vinden op www.aaa-atletiek.nl.

Meer berichten