Over kampcommandant Gemmeker geeft Ad van Liempt een lezing. (Foto: pr)
Over kampcommandant Gemmeker geeft Ad van Liempt een lezing. (Foto: pr) (Foto: )

Ad van Liempt geeft lezing over kampcommandant

Bleskensgraaf - Historische Vereniging Binnenwaard houdt op donderdag 20 februari een lezing in De Spil, Willem van den Heerikweg 1 in Bleskensgraaf. De lezing wordt gegeven door Ad van Liempt, journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij spreekt over het onderwerp: Gemmeker, Commandant van Kamp Westerbork, aanvang 20.00 uur

Albert Konrad Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Wegens goed gedrag was hij na zes jaar weer vrij: in 1951 was hij weer terug in zijn geboortestad Düsseldorf.

Ad van Liempt deed diepgaand onderzoek naar de 'gentleman-commandant', van wiens reputatie weinig overblijft. Op enige empathie met de slachtoffers viel hij niet te betrappen. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Hij heeft zijn leven lang ontkend dat hij wist welk lot de joden in het oosten te wachten stond. Na zijn terugkeer naar Düsseldorf probeerde de Duitse justitie nog bijna twintig jaar zijn onbevredigende berechting in Nederland te corrigeren, uiteindelijk zonder resultaat.

Ook niet-leden van de Historische Vereniging zijn hartelijk welkom, zij betalen 2 euro.

Meer berichten