Ko van Vaardegem
Ko van Vaardegem (Foto: Ko van Vaardegem)

Column Ko van Vaardegem: kleindochter en internet

  Column

Een nieuwe column van Ko van Vaardegem voor De Vonk.

"Mijn hoofd staat niet zo naar het schrijven van columns. Ik ben meer met andere zaken bezig. Met m'n spiksplinternieuwe kleindochter die vannacht geboren is, met een goede vriendin die pas is overleden aan een hersenbloeding en ook nog met het gratis kerkelijk maandblad dat zomaar ongevraagd op mijn deurmat lag.
Ik heb een poging gewaagd om het blad te lezen, maar ben niet verder gekomen dan de eerste blad-zijde. Een bladzij met een gedicht van vijfentwintig coupletten over de duivelse invloed van het internet, waar zeker veel rotzooi is te vinden. Een bladzij over alle gevaren van duivelse apparaten als computers en smartphones.
Hoe verzint de dichter het. Alsof een stok slecht is omdat je er ook iemand dood mee kunt slaan, alsof papier slecht is omdat er 'verkeerde' dingen op kunnen worden geschreven. Geen van allen is goed of slecht, ook het internet niet. Het gaat erom wat je er mee doet. Dat is aan de vrije wil van ieder mens. Die eerste bladzijde staat zo vol angst en oordelen en zonder één druppel liefde dat ik daar gestrand ben en niet verder wilde lezen.
Geef mij dan maar de geboorte van mijn nieuwe kleindochter, een wonder van frommels, dikke slaapoogjes, donkere haartjes en gebalde vuistjes. Of het afscheid van mijn vriendin met verhalen over hoe ze geleefd heeft en wat ze betekend heeft voor anderen. Ook dankzij moderne media zoals het internet. Bij de geboorte en bij het afscheid zie ik alleen liefde en dankbaarheid om het nieuwe leven dat gaat komen en om het leven dat is geleid."

Meer berichten