Ton Koppenol
Ton Koppenol (Foto: Ton Koppenol)

Weercolumn Ton Koppenol: Prima lenteweer

  Column

Een nieuwe weercolumn van Ton Koppenol.

"Afgelopen zondagmiddag werd voor het eerst dit jaar in Papendrecht de 15-gradengrens overschreden en dat zal ook voor Ridderkerk, Alblasserdam, Sliedrecht, om maar wat plaatsen te noemen, gegolden hebben. Om precies te zijn kwam het kwik hier rond half vier tot 16,7 graden. Uiteraard was er sprake van enig tuineffect, want had mijn (geijkte) thermometer op een weiland ergens in de Alblasserwaard gestaan dan was er een lagere waarde uit de bus gekomen (misschien maar amper 15 graden).

Het officiële KNMI-station te Hoek van Holland kwam die middag echter (zonder tuineffect) tot 17 graden precies maar dat had te maken met het feit dat de wind aflandig was (de koude Noordzee kon dus geen rol spelen) en het station bevindt zich in de buurt van zandgronden en zoals u waarschijnlijk wel weet warmt lucht boven zand gemakkelijker op dan bijvoorbeeld boven klei, leem of veen.

Ter compensatie koelt het boven zandgrond 's nachts dan wel weer sneller af, vooral bij heldere hemel, vandaar dat het in hete woestijnen zoals de Sahara, Gobi, Atacama en Kalahari in de nacht tot vorst kan komen. Het huidige mooie voorjaarsweer weet het tot vrijdag vol te houden. Op die dag echter vindt een overgang plaats naar herfstachtige condities: regen, wind en lagere temperaturen (een graad of 10 's middags). Trouwens, warmterecords zijn er de afgelopen dagen bij lange na niet gebroken. Op 18 maart 1990 bijvoorbeeld werd het 's middags 21,4 graden. in De Bilt. Drie jaar geleden werd het op 20 maart zelfs meer dan 23 graden in Eindhoven. Tot slot nog iets over het noordpoolijs. Rond deze tijd wordt aldaar de maximale ijsuitbreiding bereikt. Sinds het begin van de metingen is het maximum nog nooit zo pover geweest. Tot nu toe had het jaar 2012 de slechtste cijfers, eind 2016 en ook begin 2017 weten daar moeiteloos onder te duiken. Uiteraard is de opwarming van de aarde daar debet aan. Mocht deze trend doorzetten dan is een vrijwel ijsvrije Noordpool in september (vanaf de komende jaren '30) niet ondenkbaar."

Lees ook

Meer berichten