Ko van Vaardegem
Ko van Vaardegem (Foto: Ko van Vaardegem)

Column Ko van Vaardegem: lente

  Column

Een nieuwe column van Ko van Vaardegem: lente.

ALBLASSERWAARD - "Alle ramen van de camper zijn beslagen, dampende regenjassen en –broeken hangen over de stoelen in de bestuurderscabine. De kachel ronkt en blaast kleffe warme lucht door de ruimte. Door de kier van het openstaande raam zie ik tussen de bomen door nog juist een stukje van het strand en van de Grote Oceaan. Dat maakt de regen, die de hele dag al neerplenst, weer een beetje goed. Geen wonder dat hier in Canada op het Vancouvereiland een aardig stuk regenwoud is te vinden.
Reusachtige ceders met een diameter van wel 2.5 m rijzen 40 meter kaarsrecht omhoog. Sommige ceders zijn al 800 jaar oud. Wel even wat anders dan de eik in onze tuin met een diameter van nog geen 40 cm, amper 10 meter hoog en zo'n 25 jaar oud.

We zijn ondertussen een week verder en zitten midden in de Rocky Mountains. Aan alle kanten hoge bergen met veel sneeuw om ons heen. Het seizoen loopt hier zo'n zes weken achter. Het is dus nog midden in de winter. Gistermorgen werden we wakker in 15 cm sneeuw. 's Nachts vriest het bijna vijf graden. Vanmorgen sneeuwschoenen gehuurd en een forse tocht in de bergen gemaakt. Nu zitten we weer moe en voldaan in ons huis op wielen.

Zo nu en dan bekruipt me hier een lichte heimwee. Heimwee naar de bloeiende appelbomen in onze tuin, de jonge eenden, ganzen en zwanen, de molens in de roze ochtendzon, onze hond die gaten graaft in de tuin, mijn ochtendwandeling met het gestoei van onze hond met haar twee vaste maatjes.

Vanaf morgen gaan we weer rustig richting Vancouver en vandaar weer naar huis, naar de lente in de Alblasserwaard."

Meer berichten