Nieuw leven bij De Beestenboel in Nieuw-Lekkerland.
Nieuw leven bij De Beestenboel in Nieuw-Lekkerland.

Column De Beestenboel: nieuw leven

  Column

Een nieuwe column van De Beestenboel uit Nieuw-Lekkerland.

NIEUW-LEKKERLAND - Ella Beukers: "Ik wil graag nog even wat vermelden over de vorige column van Marleen van de Graaf, in deze column was een gedeelte van een zin weggevallen, dit was verkeerd gegaan met doorzenden bij mij. Er had moeten staan: 'Wanneer een dier overlijdt, hebben de andere dieren verdriet. Een hertenmoeder kan wel een paar weken lang luidruchtig treuren als haar jong overlijdt en de andere dieren zijn dan ook onrustig.' (Marleen van de Graaf).

In deze column hebben we leuk nieuws te vertellen.
Naast het feit dat Koningsdag al een feestdag is, was het bij ons deze dag drie dubbel feest. Er zijn namelijk rond de klok van half tien in de avond drie dwerggeitjes geboren.
We hadden ze eigenlijk al eerder verwacht en gingen daarom ook regelmatig bij de moedergeit kijken of er soms al wat te zien was. Maar nee hoor, ze werd met de dag dikker en dikker en de uiers werden ook steeds groter.

Dat het er twee zouden zijn hadden we wel verwacht, maar drie geitjes, dat hadden we echt niet zien aankomen. Helaas kon ik zelf niet bij de geboorte aanwezig zijn, een bevalling is altijd weer een bijzonder moment.
Eén geitje werd achterste voren geboren en had hulp van ons nodig om er verder uit te komen en de andere twee volgden daarna snel. De kleintjes werden daarna drooggewreven, moeders had namelijk even tijd nodig om bij te komen. Het was voor haar de eerste keer dat ze jong kreeg en dan gelijk drie, dat is natuurlijk niet niks.
De kleintjes waren wat zwak bij de geboorte en hadden wat hulp nodig met het drinken. We hebben daarom met een aantal vrijwilligers, per toerbeurt, om de twee uur de kleintjes voeding gegeven. Dus ja, óók s 'nachts je bed uit om de kleintjes te laten drinken, maar we doen dit allemaal met plezier hoor.
De melk werd bij de moeder gemolken en dit werd dan weer aan de geitjes gegeven. Al gauw dronken twee geitjes zelfstandig bij de moeder en hadden ze onze hulp niet meer nodig, één geitje had nog wat ondersteuning nodig, deze was wat zwakker en leek het allemaal niet goed te snappen. Maar ook dit geitje drinkt ondertussen zelfstandig bij de moeder.

We houden alles nauwlettend in de gaten en waar nodig is er contact en overleg met de dierenarts. Ook moeders kreeg de ochtend na de bevalling nog een oppepper toegediend van de dierenarts, dit door middel van een injectie. Ze was niet zo fit en had geen puf om op te staan. Gelukkig gaat dit ook allemaal weer goed, ze is erg zorgzaam voor haar kroost en vindt het ook allemaal prima als wij er zijn en laat het melken rustig toe. De kleintjes beginnen al goed actief te worden, lekker klauteren op moeders rug en achter elkaar aan rennen en af en toe al een voorzichtige bokkesprong. We hopen ze straks dartelend rond te zien rennen in de wei."


Meer informatie is te vinden op www.debeestenboel.org en www.facebook.com/
debeestenboel.

Meer berichten