Ton Koppenol
Ton Koppenol (Foto: Ton Koppenol)

Weercolumn Ton Koppenol: fraai Hemelvaartsweekend

  Column

De weersverwachting ziet er goed uit, volgens Ton Koppenol.

"Vorige week schreef ik dat het Hemelvaartsweekend van 2017 minder mooi zou gaan verlopen dan dat van vorig jaar. (een niet al te dappere verwachting want je hebt dan al gauw gelijk). De ligging van de druksystemen leek zich namelijk niet zo gunstig te ontwikkelen, vandaar. In de loop van de vorige week echter begon het er steeds beter uit te zien.
De weerkaarten nu (maandag) liggen er werkelijk fantastisch bij. Rond vorige week woensdag leek het nog een koude bedoening te gaan worden. Qua zonneschijnduur zullen de komende dagen waarschijnlijk niet kunnen tippen aan die van 2016, want afgelopen jaar scheen de zon van donderdag 5 t/m zondag 8 mei vrijwel onafgebroken (tegen de 60 uur in De Bilt). Wat betreft de temperatuur is een verbetering wèl mogelijk. Donderdag 5 mei vorig jaar had een maximumtemperatuur van 18,6 graden, op vrijdag werd het 23,6. Zaterdag en zondag verliepen zomers bij maxima van 25,8 en 25,2 graden.

Aanstaande zaterdag en zondag verlopen misschien wel tropisch in het zuidoosten van ons land. Mocht dat lukken dan wordt het in De Bilt al gauw een graad of 28 (geen record). Dat Hemelvaartsdagen ook fris kunnen verlopen bewezen die van bijvoorbeeld 2014 en 2010. Op Hemelvaartsdag 2014 werd het 's middags niet warmer dan 11,8 graden, omdat het droog en enigszins zonnig was hoorde je eigenlijk niemand klagen, bovendien werd het toen richting zondag steeds warmer. De koudste Hemelvaartsdag sinds 1901 was die van 2010 (13 mei), het werd toen 's middags niet warmer dan 9,2 graden, onvoorstelbaar koud vergeleken met wat we nu gaan meemaken.

De vraag is nu of het huidige mooie weer een aanzet vormt tot een prachtige zomer. Ik heb er wel een goed gevoel over maar er wordt in de meteorologie weinig tot niets gekocht voor gevoelens, uiteraard terecht. De laatste topzomer dateert alweer van 11 jaar geleden (2006). Die zomer kenmerkte zich door een verschroeiend hete julimaand (eigenlijk één lange hittegolf), de andere zomermaanden, juni en augustus, verliepen een stuk gematigder. De warmste zomer sinds 1901 is die van 2003 (18,6 in De Bilt). In 2006 werd het met 18,5 in De Bilt net iets minder warm."

Meer berichten