Foto: Ella Beukers

Column: Het is weer bronsttijd

  Column

De tijd vliegt voorbij en we zitten al weer in oktober. De dagen worden weer korter en we hebben al een paar herfstachtige dagen achter de rug. In de praktijk betekent dit dat we in hertenkamp de Beestenboel weer in de bronsttijd zijn aanbeland. De cyclus begint weer van voren af aan.
Nu onze grote hertenbok onlangs verhuisd is, betekent dit dat de jonge bok het alleenrecht heeft om zijn aandacht over de hindes te verdelen. Hij is al flink bezig om indruk op de dames te maken en gooit zijn charmes, net als zijn pa altijd deed in de strijd. Of hij succes hiermee zal hebben zal volgend jaar medio juni moeten blijken. Af en toe is hij spelenderwijs zijn kracht aan het meten met Sjoerd onze grote geitenbok. Sjoerd heeft in hem een nieuw speelkameraadje gevonden. Het is nu wel wat meer oppassen geblazen voor Sjoerd want de jonge hertenbok heeft nog zijn spiesgewei. Gelukkig gaat het dus allemaal spelenderwijs en zijn ze aan elkaar gewaagd. Met de jonge hertjes gaat het overigens uitstekend, ze groeien goed. Als het hard regent liggen ze heerlijk samen in de kippenren, lekker veilig en droog.

Onze drie kleine geitjes zijn onlangs verhuisd naar een privé weitje bij ons in het dorp, naar de vriend van een vrijwilliger. Ze hebben hier een goede nieuwe stek gekregen waar ze liefdevol verzorgd worden. De vrijwilliger is hier ook vaak te vinden, dus de geitjes zien regelmatig een bekend gezicht. Ze konden helaas niet allemaal blijven, want dan zit je met te veel dieren in het hertenpark. We hebben besloten ze alle drie bij elkaar te laten, het zijn tenslotte drie zusjes, een drieling en die moesten bij elkaar blijven vonden we.
Anders had je weer dat er één alleen zou overblijven en dat is ook niet leuk, dus ze zijn gezellig met zijn drieën gegaan.
Enerzijds ging het ons natuurlijk wel aan het hart hoor, we hebben ze tenslotte nog een paar dagen met de fles, met gemolken moedermelk van hun moeder bijgevoerd. En ze zijn zo schattig en leuk, maar ze wonen dichtbij, we kunnen altijd nog even bij ze langs.
De moedergeit heeft totaal niet gemekkert sinds ze weg zijn. Ze doet lekker haar ding, samen met haar zus.
Ze lijkt er dus weinig last van te hebben, alsof ze het wel best vond allemaal. De zorg voor drie kleine geitjes was ook best pittig voor haar. En ze heeft haar zus nog, dus ze is gelukkig niet alleen. We hebben ook weer wat grappigs te melden. Er waren namelijk onlangs twee kinderen op het looppad naast het hertenkamp een bal aan het overschieten. De jonge hertenbok stond bij het hekwerk en liep steeds mee in de richting waar de bal heen ging. Het overschieten ging rustig en niet altijd even gericht, dus hij had de tijd om heen en weer te lopen. Hij vond dat ronde ding reuze interessant, echt grappig om te zien.

www.debeestenboel.org

www.facebook.com/debeestenboel

Meer berichten