Ton Koppenol: Mooi herfstweekend

  Column

De zomer in het zuiden van Europa weet nog van geen ophouden. In de Algarve (Portugal) kwamen vorige week temperaturen voor van boven de 35 graden. Dergelijke waardes zie je in juli en augustus af en toe wel passeren, maar zijn aldaar voor begin oktober toch echt bijzonder te noemen. Ook in Spanje, Italie en Griekenland is en blijft het voorlopig warm, droog en zonnig.
Vanaf vrijdag lijkt een deel van de warme Mediterrane lucht ons land te kunnen bereiken. Tussen een hogedrukgebied in de buurt van Zuid/Midden-Europa en lage druk boven de oceaan komt een zuidelijke stroming op gang die 's middags in delen van Nederland temperaturen van 20 graden of hoger mogelijk maakt, met name op zondag en maandag. Vanaf dinsdag wordt het geleidelijk weer wat koeler door opdringerige depressies. Maar goed, ik schrijf dit maandag en een prognose maken tot 8 dagen vooruit is in ons landje op z'n minst een beetje link te noemen. Afwachten dus. Eerst maar genieten van het komende weekend.
Persoonlijk kan ik het weertype dat verwacht wordt erg waarderen. In de vroege avond, vlak voor zonsondergang ontstaat er dan niet zelden een heerlijk landerig sfeertje waarin de spinnen rustig hun werk doen, nevelvelden boven de weilanden verschijnen, een laatste vleermuis nog even langskomt: kortom, het leven even lijkt stil te staan. Hopelijk gaat dit echt gebeuren vanaf zaterdag.
Oktober is en was bij uitstek de maand om na te gaan denken over de komende winter. Wordt ie streng, gemiddeld of zacht? Talloze weerspreuken uit het verleden wijzen daar op, zoals: "Oktobertooi met groene blaan (bladeren) duidt vaak een strenge winter aan, of, "Is oktober warm er fijn, het zal een strenge winter zijn". Tot slot: "Is oktober nat en koel, van een zachte winter...... een voorgevoel".
Uiteraard herbergt het heden op z'n minst iets van de toekomst in zich; mocht deze stelling niet kloppen dan is een weersverwachting tot 1 dag vooruit al niet meer mogelijk.
Volgende week meer over de bespiegelingen met betrekking tot de komende winter. De kansen op een strenge winter, zijn helaas minder groot dan voorheen,maar nog steeds aanwezig. Wie weet.

Meer berichten