Foto: Arco van der Lee

Column: Wat wordt het deze winter? (5)

  Column

De Amerikaanse weerdienst (NCEP) verwacht voor onze streken een zachte en natte winter. Météo France ziet ook iets dergelijks in de glazen bol. Gelukkig gaan de verwachtingen van 1 tot 3 maanden vooruit, nog steeds geregeld de mist in.
Als doorgewinterde liefhebber van zeer koud weer, gepaard gaande met veel sneeuw, mag ik toch hopen dat we niet aan de vooravond staan van de vijfde zachte winter op rij. Het schrijven van weerpraatjes is natuurlijk veel leuker als het een beetje wil winteren. Van de Duitsers en Engelsen ben ik trouwens nog geen seizoensverwachting tegengekomen, maar zij zullen binnenkort ook wel met hun prognoses komen. Zodra er iets bekend is zal ik het melden.

Vorige week stelde ik de vraag of het wellicht mogelijk is om in de verre toekomst redelijk betrouwbare weersverwachtingen te maken tot bijvoorbeeld een half jaar vooruit. Dus: op 1 dec. 2306 luidt het weerbericht voor 1 juni 2307 als volgt: ' s Morgens begint de eerste dag van de zomer met lichte regen, met name in het noorden van ons land, maar naarmate de dag vordert zal de zon steeds vaker te zien zijn, temperaturen in het zuiden van zo'n 24 graden, in Groningen en Friesland iets lager, 's avonds is er een grote kans op verspreide onweersbuien in het oosten van Brabant en de hele provincie Limburg.
Zeg nooit "nooit", maar ik denk dat het zelfs over 100.000 jaar nog niet mogelijk zal zijn om iets betrouwbaars over het weer van een half jaar later te zeggen. Ik heb het uiteraard over Nederland en omstreken. Hoe het weer over 6 maanden in Florida, de Sahara of de Atacamawoestijn zal zijn is op dit moment al vrij nauwkeurig bekend.

Om tot een goede weersverwachting (zeer lange termijn, rond de 50e breedtegraad) te kunnen komen moet allereerst de atmosferische toestand van het heden zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht, bij wijze van spreken moet de toestand van iedere kubieke meter lucht bekend zijn. Wat is de temperatuur? Hoe hoog/laag is de luchtvochtigheid? Uit welke richting waait de wind? Etc. etc. Die metingen dienen rond heel de wereld tot op een hoogte van minstens 10 kilometer te geschieden.
(volgende week meer)

Door: Ton Koppenol

Meer berichten