Foto: Ko van Vaardegem

Column: Pannenkoeken met spek

  Column

Rond half tien arriveert een bonte stoet aan bootjes bij een van de tuinen aan de Hoge Boezem van de Nederwaard in Kinderdijk: een aantal Canadezen, een roeiboot en diverse - hoofdzakelijk elektrisch - aangedreven bootjes. Wat jaloers kijk ik naar een Canadees die voorzien is van stoeltjes met rugleuning. Een grote luxe vergeleken met onze harde bankjes. Op één iemand na lukt het iedereen om droog aan wal te stappen. De drenkeling haalt droge kleren, de anderen drinken koffie met koek en een praatje in een aardig voorjaarszonnetje.

Daarna aan de slag: het opruimen van het zwerfafval door de leden van de vereniging Natuurgenot Kinderdijk, die deze boezem in beheer heeft. Iedereen krijgt een stuk van de boezem toegewezen.

Drie gemotoriseerde vaartuigen met een gezamenlijk vermogen van rond de twee pk, krijgen een andere opdracht. Het baggerscheepje dat al jaren getooid met witte vlag werkeloos in de boezem ligt, is verkocht en moet versleept worden naar een plek waar het uit het water gehaald kan worden. Wonder boven wonder lukt het om met deze drie sleepboten het baggerscheepje in beweging te krijgen. Het gaat langzaam, maar als je heel goed kijkt zie je de witte vlag boven het riet bewegen richting de plaats van bestemming.

Rond twaalf uur is iedereen weer terug, beladen met een bonte verzameling afval, zoals een hele en een halve surfplank en allerlei soorten plastic. Gelukkig wel minder dan voorgaande jaren.
        

Dan de beloning: pannenkoeken met spek en een biertje in café De Klok. Als echte vegetariër heb ik het spek vegetarisch verklaard en er heerlijk van gesmuld. Mijn buurman aan tafel laat al een fotoreportage op zijn IPad zien. Het ziet eruit zoals ik het zelf heb ervaren: actief en verbindend. Het smaakt naar meer, wat mij betreft.

Meer berichten