Foto: Patricia Brobbel

Column: Wietwaspraktijken

  Column

Ik heb een tijdje een relatie gehad met een verwoed wietroker. Zeg maar gerust; een rasechte blower. Hij zou en moest dagelijks minstens zeven blowtjes scoren. Wat hebben we een ruzie gemaakt over zijn nietsontziende verslavingsdrang. Totaal zinloos. Iedere direct betrokkene van een verslaafde weet dat de persoon tegenover je letterlijk alles over heeft voor een blow, shot of snuif en zelfs -als dat kon- jou zou verkopen voor dat onbegrijpelijke moment voor niet gebruikers van genot. Wij, omstanders weten wel beter. Pure zelfdestructie. Wat had ik een verdomde hekel aan die wiet. Het maakte alles tussen ons kapot. Hij bedelde om geld en als ik het niet gaf, stal hij het uit mijn zorgvuldig verstopte portemonnee en geldkistje. Hij verkocht zelfs mijn sieraden. Ik haatte hem niet, maar ik had intens medelijden met hem. Natuurlijk kon ik hem niet helpen. En uiteraard hield de relatie -in hoeverre je daar nog van kon spreken- geen stand. Een jaar nadat we uit elkaar waren, pleegde hij zelfmoord. Zijn wietverslaving was totaal geëscaleerd. Hij had op zijn sterfdag zoveel wiet gebruikt dat hij in een psychose raakte. Ik voelde me schuldig omdat ik hem geld gaf om wiet te kopen. Ik wilde geen chagrijnige kop en een uit de hand lopend conflict.

Natuurlijk besefte ik later, jaren later, dat hij zelf verantwoordelijk was voor zijn gedrag. Hij had een keuze en maakte de verkeerde.

Ik las onlangs dat er weer een hennepkwekerij is opgerold. Aan de lopende band in de regio. Stom natuurlijk van die plantagehouders om te denken dat ze in die boerendorpen ongestoord hun gang kunnen gaan. Juist hier viert de sociale controle hoogtij. Bij het minste of geringste wat verdacht riekt, wordt de wijkagent ingeseind. Als er bij een leegstand pand of woonhuis regelmatig bezoekers komen op tijden dat de meeste mensen op een oor liggen, wordt er zeker aan de bel getrokken. En via de wijkgroepsapp is een ieder binnen no time op de hoogte. Natuurlijk begrijp ik dat niemand zit te wachten op een wietplantage in zijn of haar directe woon- en leefomgeving. Toch heb ik mijn mening over wiet bijgesteld.

Ik vind het paradoxaal dat de coffeeshops legaal hun wiet aan kunnen bieden en dat de teelt grotendeels illegaal gebeurt. Belachelijk.

Tegenwoordig is cannabisolie gewoon verkrijgbaar bij het Kruidvat. Dit 'wondermiddel' werkt preventief tegen ontstekingen en zelfs tegen kanker. Mijn buurvrouw rookte wiet om haar extreme pijnen te bestrijden. En het hielp.

Vroeger werd er in de regio legaal hennep gekweekt. Daar werd immers touw van gemaakt.

De henneptelers hoeven wat mij betreft niet te stoppen met hun activiteiten. Ik zou zeggen opereer niet in een woonwijk, maar gewoon op een industrieterrein. En wijzig jullie afnemersbestand. Geen coffeeshops meer, maar farmaceutische bedrijven en touwfabrikanten.

Mijn ex-vriend heeft het roken van wiet met zijn leven moeten bekopen. Misschien een uitzondering, maar het zal je potverdorie maar gebeuren.

Van Ditty van Drenth

Meer berichten