Hertenkamp De Beestenboel
Hertenkamp De Beestenboel

Column De Beestenboel: geschiedenis van het hertenkamp

  Column

"We willen het in deze column hebben over de geschiedenis van het hertenkamp. De informatie over de geschiedenis heb ik destijds verkregen bij Engel Breedveld middels een interview.


Collega vrijwilliger Engel Breedveld had vroeger de boomgaard achter de boerderij van boer Den Haan in bruikleen. Dit is het stuk grond dat nu het hertenkamp is. Er stonden nog geen huizen en het land liep helemaal door tot aan de Tiendweg. Deze grote boomgaard met peer en appelbomen (oude hoogstambomen), was afgebakend met een hek. Hier liepen in de zomer zijn kalfjes. Waar nu de grote stal is, stond een schuurtje, hier konden de dieren in schuilen.
Van lieverlee werden er huizen gebouwd. De sloot was er toen nog niet. Op een gegeven moment had de gemeente plannen met het weitje.
De gemeente heeft toen de sloten gegraven, de twee bruggetjes geplaatst en het wandelpad eromheen aangelegd. Toen werd het dus een apart weitje en werd besloten dat het een dierenweide alias hertenkamp werd.
De woningbouwvereniging heeft een groot deel van de financiële kosten op zich genomen, ze bestonden namelijk 40 jaar in 1986 en het bestuur had besloten een blijvend geschenk te geven waar niet alleen de leden maar de gehele gemeenschap iets aan zou hebben. De grote stal met het rieten dak, de voederbak en de zitbanken zijn geschonken door de woningbouwvereniging. De gemeente zorgde toen verder voor de ontginning, het hekwerk en de dieren. Omdat in Leerdam het toenmalige hertenkamp moest inkrimpen, hield men daar herten en een stuk hekwerk over. Onze dieren kwamen dus daar vandaan.
Er zijn vanaf het begin ook altijd al geiten in de dierenweide geweest. De duiven en de kippen zijn later gekomen. Vrijdag 27 maart 1987 is het hertenkamp officieel geopend door burgemeester J.de Jonge. Wethouder Bakker heeft het geheel opgestart, hij had van te voren samen met wethouder De Vries bedacht dat het weitje als bestemming een hertenkamp zou worden. Hr. Bakker heeft altijd jaren voor de dieren gezorgd en heeft er later nog een kippenhok ingezet. De gemeente zorgde voor voer en hooi. Hr. Bakker werd ziek en hr. Goud kwam hem toen helpen met hand en spandiensten en voeren van de dieren. Later heeft hij de volledige zorg voor de dieren op zich genomen. Toen hr. Goud onverwacht kwam te overlijden, heeft de gemeente de zorg van het hertenkamp overgenomen, er werd een rooster opgesteld waar zo'n 6 à 7 man aan deelnamen.
Later moest men door bezuinigingen bij de gemeente gaan beslissen of het hertenkamp weg moest of dat dit door middel van vrijwilligers draaiende gehouden kon worden. Buurtbewoonster Marleen v/d Graaf (één van de bestuursleden) heeft toen een handtekeningenactie opgestart tot behoud van het hertenkamp.
Op 1 februari 2005 is de Stichting tot behoud van de hertenkamp Nieuw-Lekkerland opgericht. Het hertenkamp wordt dus al jaren draaiende gehouden door het team van vrijwilligers en dankzij onze sponsoren die ons steunen. We zijn hier erg dankbaar voor en hopen dat dit stukje natuurschoon nog lang mag blijven voortbestaan."
Info: www.debeestenboel.org / www.facebook.com/
debeestenboel

Ella Beukers

Meer berichten