Foto: Foto:
Column Ko van Vaardegem

2019

  Column

Dat het maar een mooi jaar mag worden. Voor u, voor mij, voor Kinderdijk, voor onze nieuwe gemeente Molenlanden en niet te vergeten voor mijn hond. Mijn hond die op de valreep van het oude jaar beter is gaan luisteren, die nu komt als ik roep of fluit, die niet meer ongevraagd en geheel zelfstandig op jacht gaat en de waterhoentjes het leven zuur maakt. Twee en een half jaar is ze nu. De pubertijd gepasseerd, het leven gebeterd? Ik ga er maar van uit dat het kwartje is gevallen en geniet ervan. Soms denk ik nog even terug aan de momenten dat het misliep, dat ze het water in dook, er aan de overkant weer uitkwam en verdween. Roepen, fluiten, niets hielp. Een keer was ze zelfs bijna drie uur de hort op. Ze kwam uiteindelijk wel altijd terug. Daar moest ik het toen mee doen. Wat een genot dat ze nu gelijk komt als ik roep of fluit. Het nieuwe jaar kan nu al niet meer stuk voor mij.
Kinderdijk staat door alle bouwprojecten van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk flinke veranderingen te wachten. Er wordt nu op drie locaties gebouwd. De informatie die ik hierover op internet kon vinden is beperkt tot: 'Naast het bezoekerscentrum, verrijzen onder meer ook een natuureducatiegebouw, verbindende brug, ontvangstgebouw voor groepen en een hulpgemaal. De bouw van de nieuwe entreezone voor het werelderfgoed neemt ongeveer een jaar in beslag.' Op de website van de SWEK is hierover geen informatie te vinden. Een grote zorg is 'hoeveel extra bezoekers deze nieuwe voorzieningen op gaan leveren.' Waarschijnlijk moeten de Kinderdijkers vanaf eind volgend jaar in klederdracht de toeristenstromen in goede banen gaan leiden.
Vanmorgen liep ik toen het nog donker was naar de molens. Vlak boven de horizon waren al enkele roze strepen te zien. Al snel kleurde de lucht verder oranje. De molens staken scherp af tegen de lichte achtergrond. Achter me leken de huizen in Kinderdijk in brand te staan door de oranje gekleurde ramen. Zelfs mijn hond bleef stil staan en genoot. Ik begreep toen wel wat al die toeristen hier komen zoeken. Ik hoop alleen dat ze niet vroeger opstaan om ook van mijn zonsopgang te genieten.

Ko van Vaardegem

Meer berichten