Column Ella Beukers: Wollig nestje

  Column
Foto: Patricia Brobbel

Dit keer weer een column over de dieren in het hertenkamp.

De vogels zijn al weer een tijdje bezig om nestmateriaal te verzamelen. Dé plek om hier materiaal voor te vinden, is bij uitstek in het hertenkamp. Hier is volop nestmateriaal aanwezig. De vacht van de herten, de geiten en de alpaca's zijn een gewild doelwit om nestmateriaal te verzamelen. Je ziet soms meerdere vogels tegelijk op de ruggen van de herten zitten, of gewoon op de grond aan de zijkant van de dieren, al plukkend aan de vacht.

De herten en de geiten vinden dit toch wel enigszins vervelend. Ze jagen de vogels dan ook geregeld weg, dit door elke keer met hun kop naar achter te bewegen, alsof ze willen zeggen; "En nu wegwezen jullie." Het zal af en toe best gevoelig zijn. Ga maar eens na als je zelf met een pincet haartjes moet verwijderen. Ik denk dat je dit wel een beetje met elkaar kunt vergelijken.

De alpaca's lijken er weinig van te merken. Hun vacht is dik genoeg. Je ziet de vogels behoorlijk trekken aan de vacht om de haartjes en wol los te trekken. Zeker bij de alpaca's. Zo te zien kost het de vogels behoorlijke inspanning. Je ziet ze met hun bekje vol wol en haartjes wegvliegen, prachtig om te zien. En geef ze eens ongelijk, heerlijk zacht zo'n nestje van alpacawol, daar hebben ze best wel wat inspanning voor over.

De geiten spelen regelmatig met de hertenbok en de jongste hinde. Ze dagen elkaar dan echt uit, en rennen achter elkaar aan, al bokkesprongen makend, om vervolgens weer op de boomstronken, die in het hertenkamp liggen te springen. De hinde en de hertenbok staan dan naast de boomstronk, de geiten erop. Regelmatig geven ze elkaar zachtjes wat kopstootjes; de hertenbok met zijn grote gewei en het geitje met haar hoorns. Leuk om die vriendschap tussen de dieren te zien.

We hebben dit voorheen ook gehad met onze grote geitenbok, die had een hele goede band met de hertenbok. Het was toen echt de bok versus de bok. Stonden ze gezellig een tijdlang naast elkaar 'te bomen'. Echt bijzonder, die vriendschap destijds tussen die twee. Mooi om te zien.

Zojuist zag ik nog een Vlaamse gaai voorbijvliegen, hij dook op een tak in een boom. Hij heeft hier in de buurt vast weer zijn nest. Hij kwam voorheen wel eens nootjes bij ons uit de tuin halen. De nootjes zijn nu weg, dus hij komt vast niet meer.

Nu we het toch over vogels hebben; het kwikstaartje kom je ook altijd elk jaar tegen bij ons in het hertenkamp met zijn snelle loop. Prachtig vogeltje. En de groene en bonte specht zie je ook af en toe in de bomen rondom het hertenkamp.

De natuur is op het moment weer prachtig, alles staat in bloei, met overal de prachtige bloesems. Het gele koolzaad is uit de grond geschoten en kom je overal tegen. Geniet van al het moois, wat de natuur u allemaal toont.

Meer berichten