Column Ko van Vaardegem

Column Ko van Vaardegem: Oost west?

  Column
Ko van Vaardegem
Ko van Vaardegem (Foto: Ko van Vaardegem)

De wind raast over de klif, rukt aan de scheerlijnen, smijt grote regendruppels met handenvol tegen de tent en slaat het doek met grote knallen heen en weer. De tent van de buren hebben mijn vrouw en ik zojuist provisorisch weer rechtgezet en vastgebonden aan het hek. Onze tent is met alle extra scheerlijnen en pennen stevig in de grond verankerd. Als het tentdoek niet scheurt, komt alles in orde. De volgende ochtend staat de tent er nog steeds, wel met een beginnende scheur in de deur. Ook de tape waarmee we enkele jaren geleden onze toen opengesneden tent hebben gerepareerd, is hier en daar losgelaten. Maar nog geen lekkages te zien.

Prima weer

Toen we vertrokken was het in Nederland prima weer: droog, zonnetje, weinig wind. Daarna twee weken wind en regen in Engeland en toen we weer terug waren was het thuis in Kinderdijk opnieuw prima weer: droog, zonnetje en een beetje wind. Iedereen zei wel dat het hier ook behoorlijk geregend had, maar dat gaat er bij mij niet in. 'Oost west, thuis best' dacht ik even. Wel werd in mijn eerste week thuis het oude gebouw van de IJsclub gesloopt. Toch even slikken. Er komt overigens wel een mooi gebouw voor terug: modern, ruim en open.

Het gras bij de buurman

'Oost west, thuis best' of toch volgend jaar weer op vakantie in het buitenland? Thuisblijven zit er niet in met een dochter in Canada, een vrouw die de bergen in wil en mijn eigen kriebels om 'het gras bij de buurman' te bekijken. De kathedraal van York, de wandelingen in de Yorkshire Dales, de Lakes en op de kliffen zou ik – ondanks de vele regen - toch niet willen missen. Ze zeggen het ook zo mooi, die Engelsen. Toen we een wandeling maakten, werden we gewaarschuwd voor het hoge water in de rivier: 'The stepping stones are flooded' zei een vriendelijke Engelsman die we tegenkwamen. Dat klinkt toch veel poëtischer dan 'De stapstenen zijn overstroomd'.

Duct tape

En als we dan weer naar het buitenland gaan, wordt het dan weer kamperen in een tent of ……? Dat is een veel moeilijker vraag. De nieuwe scheur in de tent kan met duct tape wel weer gerepareerd worden. We hebben dus alle spullen. Bevalt het ergens niet, dan pakken de tent weer in en rijden verder. Maar ja, een huisje dat niet heen en weer schudt als het waait, verwarmd kan worden, droog blijft als de regen met bakken uit de hemel valt, zachte bedden heeft. Tja, dat alles klinkt toch wel erg aantrekkelijk.


Ko van Vaardegem

Meer berichten