Column Ella Beukers

Column: Wensenlijstje

  Column

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens wensen wat hij of zij graag zou willen doen of kunnen of graag nog zou willen doen als het er nog niet van gekomen is.

Dit kan iets heel simpels zijn of juist iets wat meer uitdaging, inspanning, tijd en geld kost. Tegenwoordig spreekt men van een bucket list; er staan bepaalde items op een lijstje genoteerd wat men graag nog zou willen doen in het leven en dan zit er soms ook nog een tijdsbestek aan verbonden.

Voor die datum en dat jaartal, wil ik dit en dat gedaan hebben.

Dit doet mij aan vroeger denken, aan mijn kindertijd. We gaan even wat jaartjes terug in de tijd. Er was in een film die ik toen gezien heb, een jongetje dat dieren van hout maakte. Hij sneed dit helemaal met de hand uit. Geweldig vond ik dit en dit wilde ik ook graag kunnen. Helaas is het er nooit van gekomen, alhoewel ik bijna een keer op het punt heb gestaan om gutsjes en ander gereedschap te kopen en met een geschikt stuk hout gewoon aan de slag te gaan. Het zit nog steeds in mijn hoofd, dus wie weet komt het er nog een keer van. En om te beginnen dan eerst maar eens een cursus houtbewerking volgen natuurlijk. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Misschien komt hier mijn voorliefde voor meubelstukken met fraai vormgegeven houtsnijwerk wel van. Ik zie daar de schoonheid en bovenal het vakmanschap in. Zo heeft iedereen wel iets wat hij of zij graag zou willen doen, met of zonder bucket list.

De een wil misschien graag een verre reis maken, de ander weer een muziekinstrument leren bespelen en weer een ander leren haken of breien. Of als iemand beperkt is door bijvoorbeeld gezondheid en ziekte, kan 'hoe kom ik zo comfortabel mogelijk een nieuwe dag door' al een doelstelling zijn.

Zo kan dus iedereen voor zichzelf wel dingen opnoemen waaraan men graag zou willen voldoen. En soms blijft het gewoon bij 'Keep on dreaming'.

Veelal slokken de dingen van alledag je helemaal op. Iedereen heeft het druk met vaak een volle agenda. Je gezin, je werk, familie, hobby's, school, sport en verenigingen, vrijwilligerswerk, vergaderingen, afspraken en noem maar op. Iedereen kan dit voor zichzelf invullen. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet ben je weer een paar weken of zelfs een paar jaar verder.

We moeten en willen soms zoveel. Je agenda staat daardoor soms ongewild overvol. Soms moet je keuzes maken en een stapje terug doen, een keer 'nee' durven zeggen, anders raak je te veel belast. Even pas op de plaats.

Maar blijf vooral ook de dingen doen waar je blij en gelukkig van wordt, zo kun je weer nieuwe energie opdoen, even opladen, ontladen en dit straal je ook uit naar anderen. Dus goed voor jezelf maar impliciet ook voor anderen. Bezig blijven is goed voor lijf en leden. Wel met mate dan; niet te veel en niet te weinig.

Ella Beukers

Meer berichten