Ton Koppenol
Ton Koppenol (Ton Koppenol)

Weercolumn Ton Koppenol: Elfstedentochten

  Column

Een nieuwe weercolumn van Ton Koppenol.

"Afgelopen zondagochtend lag er 2 tot 5 cm. sneeuw in onze omgeving. Rond Nijmegen konden zelfs sneeuwdiktes van 12 cm. worden genoteerd. Tijdens het voorbije weekend was schaatsen op natuurijs slechts voorbehouden aan het noordoosten van Nederland en dan nog alleen op ondiepe plassen. Vorige week sloot ik in m'n weerpraatje niet uit dat ijspret in de Alblsserwaard mogelijk moest zijn. Helaas is daar niets van terechtgekomen.

Weliswaar was de aangevoerde lucht (uit Polen) van origine erg koud, maar door de hardnekkige stratusbewolking kon de lucht hier 's nachts niet genoeg afkoelen Deze winter is wat mij betreft sowieso het seizoen van de gemiste kansen geworden. Zeker 5 keer is het de afgelopen 3 maanden voorgekomen dat de weerkaarten na 5 à 6 dagen een zware winterinval voorzagen, maar naarmate de toekomst dichterbij kwam bleef er telkens steeds minder van de kou over.

En dat gebeurde echt te vaak de afgelopen tijd. Zeer frustrerend! Uiteraard weet ik ook wel dat je vooruitzichten van 4 dagen + niet al te serieus moet nemen, maar toch. Omdat koud winterweer de komende 10 dagen vrijwel uitgesloten lijkt (een dergelijke verwachting komt meestal wel uit, pffff!) is een 16e Elfstedentocht niet meer mogelijk dit jaar, december 2017 sluit ik voor het gemak maar even uit. Dit betekent dat we te maken hebben met een pauze van 20 jaar.

Mocht het volgend jaar weer niet lukken dan komt het record van 22 jaar (tussen 1963 en 1985) wel erg dichtbij. Trouwens, de 7e Elfstedentocht kon gehouden worden op 6 feb, 1941. De weersomstandigheden waren prima vandaar dat Auke Adema de tocht in recordtijd (9 uur 19) wist te volbrengen. In 1942 kon Sietze de Groot het traject nog sneller voltooien (8 uur 44) en dat bij een temperatuur van meestal onder de -10. Gelukkig stond er op die 22e januari maar weinig wind en scheen de zon uitbundig. Op 8 feb. 1947 wist Jan van den Hoorn te winnen. Het was toen ook erg koud en er stond veel wind ,er was bovendien veel zand op het circuit gewaaid en dat bemoeilijkte het schaatsen. Finishtijd: 10 uur 51."

Meer berichten