Logo de-vonk.nl


Vertrekkend en komend voorzitter: Teus van Gelder (links) en Peter de Waard. (foto: Cees van der Wal/ Molenstichting SIMAV)
Vertrekkend en komend voorzitter: Teus van Gelder (links) en Peter de Waard. (foto: Cees van der Wal/ Molenstichting SIMAV)

De Waard nieuwe voorzitter Molenstichting

  Cultuur

Alblasserwaard - Peter de Waard (58) uit Nieuw-Lekkerland wordt met ingang van 15 augustus voorzitter van Molenstichting SIMAV (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenland) te Streefkerk. De Waard is de opvolger van Teus van Gelder uit Nieuwpoort. Van Gelder – toen nog vicevoorzitter - werd in november door het bestuur tot voorzitter benoemd. Dat gebeurde na het aftreden van C.J.M. de Bruin uit Papendrecht.

Het Algemeen Bestuur van Molenstichting SIMAV benoemde De Waard vorige maand in de vacature. Het Dagelijks Bestuur verdeelt reglementair onderling de functies. De Waard accepteerde het verzoek om het voorzitterschap op zich te nemen.
Teus van Gelder is nu weer vicevoorzitter; in die hoedanigheid is hij ook voorzitter van de PR Commissie van de Molenstichting.

De overige bestuursfuncties worden vervuld door Henk Bovekerk uit Noordeloos (secretaris) Henk van Dieren uit Lexmond (penningmeester) en Piet Vergouwe uit Streefkerk (technische zaken). Eind dit jaar ontstaat een nieuwe vacature in het bestuur, omdat Bovekerk er naar 15 jaar mee stopt. Het bestuur is op zoek naar een opvolger.

De Molenstichting SIMAV is voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het historische erfgoed te beheren. Er is veel hulp nodig om de fraaie molens in ons polderlandschap in goede staat draaiende te houden.

Denk daarbij aan bestuurders en commissieleden zoals secretarieel, bouwtechnisch, ICT, promotie, enz. SIMAV werkt al met 65 vrijwilligers. De stichting zoekt extra deskundigheid op veel terreinen.

Het initiatief tot de oprichting werd in 1955 genomen door de burgemeesters en de polderbestuurders in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De Statuten van de oprichting zijn op 10 maart 1956 in een notariële akte vastgelegd.

SIMAV is eigenaresse van 33 molens in deze regio: 22 wipwatermolens, twee achtkante grondzeilers, vijf ronde stenen grondzeilers, twee achtkante stellingmolens en tweeronde stellingmolens. Verder behoren een roedenloods, een weidemolen, een onderbouw en een ondertoren van een wipmolen tot het eigendom.

Bij SIMAV zijn circa veertig vrijwillige molenaars werkzaam.

Wie ook zou willen bijdragen aan dit mooie werk, kan contact met de stichting opnemen via het mailadres bestuur@simav.nl.

Informatie over Molenstichting SIMAV vindt u op de wwebsite van de stichting: www.simav.nl

Reageer als eerste
Meer berichten