De poster van de 20e expositie van Goed Gezien Goed Bekeken met op de achtergrond de 734 jaar oude vestingstad Nieuwpoort. De expositie wordt gehouden in het Arsenaal aan Buitenhaven 11 aldaar.
De poster van de 20e expositie van Goed Gezien Goed Bekeken met op de achtergrond de 734 jaar oude vestingstad Nieuwpoort. De expositie wordt gehouden in het Arsenaal aan Buitenhaven 11 aldaar. (Foto: Anja Helmink)

Genieten van verschillen in kunst

  Cultuur

Goed Gezien-Goed Bekeken houdt op 9, 10 en 11 november in het Arsenaal van Nieuwpoort voor de 20ste keer haar jaarlijkse amateurkunst-tentoonstelling. Ter ere van dit jubileum vertelt voorzitter Ton Patings meer over de vereniging en de komende tentoonstelling.

Nieuwpoort - "De kunstenaars maakten hun werkstukken rond het thema: 'Boeren, Burgers en Buitenlui. Komt dat zien!'. Ik geniet van de verschillen tussen de kunstenaars, er zijn er die heel herkenbare werken maken, maar ook die hun fantasie de vrije loop laten gaan. De ene kunstenaar is verder dan de andere. Toch sta ik ervan te kijken en denk ik: Als dit amateurs zijn? Amateur betekent letterlijk 'liefhebber'. Mozart schreef zijn muziek voor zowel de liefhebber als de kenner. Hij had een hoge pet op van de amateur en speelde er ook mee."

"Onze leden komen voor het merendeel uit Molenwaard, maar we exposeren altijd in één van de plaatsen langs of nabij de rivier. We zijn dit jaar te gast in Het Arsenaal aan Buitenhaven 11 in Nieuwpoort. De spelregels zijn dat iedereen mee mag doen. Ben je geen lid, dan betaal je gewoon inschrijfgeld voor de tentoonstelling. Dit jaar hebben we bijna 50 deelnemers en meer dan 100 ingezonden stukken. Zelf hebben we 45 expositiepanelen met verlichting, waar we de werkstukken op kwijt kunnen. Ieder lid mag maximaal drie stukken inleveren, maar vol is vol. We stellen graag alle disciplines tentoon, zoals beeldhouwen, tekenen en schilderen, fotografie, keramiek, glaswerk, boetseren en brons gieten."
De tentoonstelling is te bekijken op 9, 10 en 11 november. Op donderdag en vrijdag komen de groepen 7 en 8 van de basisscholen, die meededen aan het scholenproject, op bezoek. Ton: "Dit project gaat als volgt: Eerst krijgen de leerkrachten de lesbrief toegestuurd. We zoeken elk jaar een ander onderwerp, zoals licht en kleur, water of portret. Dit jaar kozen we voor: 'Boeren, Burgers en Buitenlui. Komt dat zien!' De leerkrachten gaan aan de gang met het thema en kunnen sinds een jaar of zes ook een kunstenaar in de klas te krijgen. De kinderen maken zelf een werkstuk rond het thema en kunnen meedoen aan onze tekenwedstrijd. Tenslotte bezoeken zij ook onze tentoonstelling. We hopen dit jaar weer ongeveer 250 kinderen over de vloer te krijgen. Op 9 november opent Ilona Visser van H48 Gallery de tentoonstelling. Dan maken we tevens de winnaars van de tekenwedstrijd bekend."
Ter ere van het jubileum zijn er op zaterdag 11 november extra activiteiten. Museum 'Het Stadhuis' en H48 Gallery zijn geopend en om 14.00 uur is er een rondleiding door Nieuwpoort. www.goedgezien-goedbekeken.nl

Meer berichten