Logo de-vonk.nl


Links buurtbemiddelaar Henriëtte Heijstek naast Mattanja Kroon van Stichting Welzijn Alblasserdam.
Links buurtbemiddelaar Henriëtte Heijstek naast Mattanja Kroon van Stichting Welzijn Alblasserdam. (Foto: Anja Helmink)

Ruziënde buren op weg helpen

  Human Interest

Alblasserdam - Buurtbemiddeling bestaat in Alblasserdam vanaf 2014. Het doel ervan is dat ruziënde buren weer met elkaar in gesprek komen. Vanaf het begin was er ontzettend veel animo voor, vertellen Mattanja Kroon van Stichting Welzijn Alblasserdam en buurtbemiddelaar Henriëtte Heijstek. De meldingen komen binnen via Woonkracht10 en politie, maar ook steeds meer via de mensen zelf.

Henriëtte is in dagelijks leven mediator. Ze woont in Alblasserdam en heeft hier ook haar praktijk. "Ik leerde tijdens mijn opleiding al veel over gesprekstechnieken. Dat bracht ik in praktijk in Dordrecht en Ridderkerk. Toen hier buurtbemiddeling opgestart werd, dacht ik meteen: Doen!"
Mattanja: "De eerste klacht komt bij mij binnen. Ik bepaal dan of deze geschikt is voor buurtbemiddeling. Als dat zo is, kijk ik welke buurtbemiddelaars ik erop zet. We werken altijd met duo 's. Als het duo bekend is, maken we een afspraak met de indiener van de klacht. We luisteren naar het verhaal en bellen ook aan bij de buren. Als die thuis zijn, horen we ook hún verhaal aan. Als beide partijen willen, komen we vervolgens samen op neutraal terrein. De buren gaan dan, onder begeleiding van de buurtbemiddelaars, zelf met elkaar in gesprek."
Henriëtte: "We zijn onpartijdig en neutraal. Welke oplossing er komt, maakt ons niet uit. Als het voor hen werkt, is het goed. Een eigen bedachte oplossing werkt beter, dan eentje die door ons wordt opgelegd. De afspraken komen op papier en worden door de buren ondertekend." De dames vertellen dat er in de zomer vaak wat meer meldingen binnen komen. Te denken valt aan klachten over geluidsoverlast, een barbecue, blaffende honden, of bijvoorbeeld heggen snoeien zonder afspraak. "Het begint vaak klein", vertelt Henriette. "Mensen communiceren dan niet met elkaar en zo hopen frustraties zich op. Vaak zit er meer achter een melding en moeten we echt doorvragen." Henriëtte doet het bemiddelingswerk heel graag. "Je moet er een soort roeping voor hebben. Op de lagere school was ik altijd al brandjes aan het blussen, herinner ik me." Mattanja: "We hebben een hele leuke, en ook zelfstandige groep buurtbemiddelaars. Zij zijn er voor het hele dorp. We krijgen steeds meer bekendheid merken we. Sinds de start hebben we toch al 100 melders op weg geholpen. Henriette: "Wat we zien gebeuren is het volgende: Op het moment van de melding zijn de buren helemaal klaar met de situatie. Na de gesprekken krijgen ze gewoonlijk begrip voor elkaars situatie. Dan zien we de sfeer omslaan. Soms komen ze na de gesprekken als goede vrienden weer naar buiten en zegt de één tegen de ander: Ga je mee een pilsje drinken?"

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox