Logo de-vonk.nl


Links Evelien den Dolder en rechts Gertrude van Hofwegen, beiden zijn actief  voor SiHVA en doen veel bezoekwerk onder vluchtelingen.
Links Evelien den Dolder en rechts Gertrude van Hofwegen, beiden zijn actief voor SiHVA en doen veel bezoekwerk onder vluchtelingen. (Foto: Anja Helmink)

Actief bezig voor en met vluchtelingen

  Human Interest

Alblasserdam - De oprichting van Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Alblasserdam (SiHVA) is het resultaat van de samenwerking tussen een aantal kerken en vrijwilligers. SiHVA wil vluchtelingen in zijn of haar situatie opzoeken en helpen om tot een gelijkwaardige relatie te komen in onze samenleving. Evelien van Dolder (39) en Gertrude van Hofwegen (35) vertellen vandaag meer over de stichting en hun betrokkenheid daarbij.

Gertrude: "Evelien en ik leerden elkaar kennen via stichting Gave, dat is een landelijke stichting die werkt onder vluchtelingen. We hadden allebei al ervaringen met vluchtelingen in ons eigen netwerk. In 2011 begonnen we met een werkgroep in Alblasserdam, waarna we in 2013 officieel een stichting werden. We wilden eigenlijk niet zo officieel worden, maar door de vluchtelingenstroom moesten we wel. Een stichting was nodig om alles goed te kunnen regelen. Vanuit ons christen zijn willen we omzien naar degenen die in nood zijn, net zoals ook Jezus dat deed."
Evelien en Gertrude vertellen dat er een grote groep vrijwilligers bij SiHVA betrokken is. "We doen vooral bezoekwerk. Zo helpen we bijvoorbeeld een jonge vrouw, die geïsoleerd leefde en veel last had van nare herinneringen aan alles wat ze had meegemaakt. Vanuit SIHVA hebben we geleidelijk vertrouwen met haar op kunnen bouwen. We brachten haar in contact met een vrijwilliger die haar wekelijks ging bezoeken. Later zou ze zeggen dat dit ervoor gezorgd heeft dat ze weer een nieuwe 'familie' vond en weer de zin van het leven ging ervaren. Zo was er ook een man van een jaar of 40, die het goed had in zijn eigen land, maar moest vluchten. In Nederland aangekomen, kwam hij tot het besef dat hij een 'niemand' was geworden. Men wist hier niet wat hij was of kon. Door contact met mensen van SIHVA kon hij zijn ervaring en kennis in gaan zetten. Zo mocht hij de moed vinden om er met zijn gezin hier het beste van te willen maken." In Alblasserdam zijn verschillende vluchtelingengroepen, zoals een Somalië- en een Eritrea groep. Voor de grote groep Syrieërs zijn te weinig vrijwilligers beschikbaar. Evelien: "De vluchtelingen kijken uit naar onze bezoeken. Ze zijn hun taal en cultuur kwijt en hebben traumatische ervaringen op gedaan. Van lieverlee worden wij een vertrouwd gezicht voor hen en zeggen ze soms tegen ons: "Jullie zijn onze familie." Eten is voor hen heel belangrijk. We uiten ons respect door altijd een hapje mee te eten, hoe laat het dan ook is. We geven erkenning aan hun cultuur en doen er tevens ons best voor om hun integratie in de samenleving te bevorderen."

www.sihva.nl

(Door Anja Helmink)

 

Meer berichten


Shopbox