Logo de-vonk.nl


"Het is een leuke sport. Je moet gewoon dingen doen die je niet durft, gewoon proberen en niet bang zijn." (Foto: Anja Helmink)
"Het is een leuke sport. Je moet gewoon dingen doen die je niet durft, gewoon proberen en niet bang zijn." (Foto: Anja Helmink)

Alblasserwaarders van de Week: Nilton en Joshua (KDO Alblasserdam)

  Sport

Nilton (9) en Joshua (8) wonen beiden in Nieuw-Lekkerland. Elke week komen ze drie keer naar het gymzaaltje van KDO (Kracht Door Oefening) in Alblasserdam om te turnen. Voor het interview hebben de jongens van alles meegebracht: diploma's, krantenknipsels, medailles en bekers. Zo te zien hebben ze al heel wat successen behaald.

Door: Anja Helmink

ALBLASSERWAARD - Onlangs stonden ze zelfs, met nog 22 andere jongens uit Nederland, in de halve finale. Ze presteerden allebei erg goed. Nilton hoorde bij de 12 beste turners van Nederland voor alle 6 toestellen waarop getraind werd. Daarom mag hij op 10 juni naar de allround finale. Ook plaatste hij zich in 5 van de 6 toestelfinales; voltige, ringen, sprong, brug en rek. Joshua Oskamp turnde zich naar 2 toestelfinales, vloer en ringen. Zo horen Nilton en Joshua samen bij de 6 beste van Nederland voor het toestel ringen en mogen ze beiden op 11 juni naar de toestelfinale.

Joshua: "Ik kwam bij KDO toen ik 4 jaar was en ontdekte toen dat ik lenig was. Ik mocht steeds moeilijkere dingen doen en werd steeds leniger." Op de vraag hoe hij zo lenig komt, antwoord hij: "Ontdekken!" Inmiddels turnt hij samen met zijn tweelingbroer Jeftha in de selectiegroep. Ook Jeftha was voor de halve finale geplaatst maar brak helaas kort daarvoor allebei zijn polsen.
Nilton begon toen hij 7 jaar was bij KDO. Lachend vertelt hij dat zijn moeder hem op turnen stuurde omdat hij altijd van die rare capriolen uithaalde. Het turnen kost de jongens veel tijd. Nilton traint 7 uur en Joshua 6. Dat komt omdat Nilton de springgroep er nog bij doet. Buiten de lessen om zijn ze vaak ook nog aan het turnen, volgens trainster Samantha Heskes. "Ik krijg geregeld filmpjes toegestuurd van Nilton op de rekstokken en Joshua die de poef en bank als turntoestel gebruikt."
Naast dat de jongens natuurlijk erg uitzien naar de finale hebben ze ook nog een droom. Zo wil Nilton graag de tweede Epke Zonderland (onder andere wereldkampioen rekstok) worden en Joshua de tweede Yuri van Gelder (onder andere wereldkampioen ringen). Nilton: "Ik heb echt contact met Epke via Messenger. Mijn moeders vriendin is de nicht van Epke. Ik stuur filmpjes van de rekstok naar hem. Dan geeft hij mij tips." Joshua wil graag het volgende tegen de lezers zeggen: "Turnen is een belangrijke sport, die moet populairder worden." Nilton voegt toe: "Het is een leuke sport. Je moet gewoon dingen doen die je niet durft, gewoon proberen en niet bang zijn." Joshua geeft tenslotte nog een wijze les: "Je kunt meer dan je denkt!" Meteen voegt hij er aan toe: "Kom allemaal bij KDO!"

1 reactie
Meer berichten