Logo de-vonk.nl


Meiden van v.v. Nieuw-Lekkerland. (Foto: Privé)
Meiden van v.v. Nieuw-Lekkerland. (Foto: Privé)

Steeds meer voetballende dames

  Sport

Steeds meer voetballende meiden en dames

Vrouwenvoetbal is in opkomst in ons land. Voor het eerst in de historie is Nederland gastheer van het EK voor Vrouwen. Daarbij komen van 16 juli tot en met 6 augustus zestien teams in actie. Ook bij voetbalverenigingen in de regio ontstaan steeds meer meisjes- en vrouwenteams.

Door Eline Lohman

ALBLASSERDAM – Zo zijn er meisjes en dames actief bij v.v. De Zwerver uit Kinderdijk, vertellen Dionne van Est en Ciska Heijes. "Afgelopen seizoen waren er drie meisjesteams en één vrouwenteam actief bij v.v. De Zwerver. Twee teams van onder de 13, 1 van onder de 17 en de dames. Afgelopen seizoen zijn twee teams kampioen geworden. Ook bij de F pupillen hebben we nog wat meisjes lopen maar zij spelen nog even mee in een jongensteam."

De afgelopen tijd is het meisjes/damesvoetbal enorm gegroeid bij de club, merken de twee dames. "Hier zijn we erg blij mee. In de omgeving zijn we de voetbalclub met de grootste afdeling voor meisjes, misschien dat er daardoor meisjes naar onze club komen. Meiden komen bijvoorbeeld met vriendinnen mee. Op ieder team staan twee trainers en alle teams trainen twee keer per week. Bij ons spelen vooral meisjes uit Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam maar ook meisjes/dames uit andere plaatsen zoals Krimpen aan de Lek en Streefkerk hebben hun weg gevonden naar De Zwerver. We organiseren speciale avondjes die alleen voor de meiden zijn. Doordat het EK damesvoetbal dit jaar in Nederland wordt gehouden is er veel aandacht in de media waardoor er een grote kans is dat het damesvoetbal hierdoor nog meer groeit. Dit is natuurlijk heel goed voor het damesvoetbal."

Ook bij v.v. Alblasserdam spelen enkele meisjes in de jeugdteams. Maar de club heeft geen apart meisjes- of damesteam, vertelt Anja de Jong. "De meisjes die nu bij ons spelen, spelen samen met de jongetjes. Andere verenigingen hebben dit al wel geruime tijd dus je ziet dat meisjes dan geneigd zijn naar die clubs te gaan omdat het daar al 'staat'. Meiden kunnen zeer zeker bij ons terecht, graag zelfs! We zien een lichte toename van het aantal meisjes, vooral bij de O7 (onder 7), O9 en O11 pupillen. Daarnaast zien we dat bij het schoolvoetbaltoernooi dat wij jaarlijks organiseren een stijging van het aantal meisjesteams. Voorheen was het nogal eens gemixt, tegenwoordig hebben we voor de meiden een apart toernooitje. Verder zien wij steeds meer meisjes meedoen aan bijvoorbeeld clinics die wij organiseren. Het is natuurlijk het leukste spelletje dat er is. Daarnaast is er vanuit de KNVB steeds meer en beter aandacht voor het vrouwenvoetbal. Steeds meer prof. Clubs hebben ook een vrouwenelftal en daar is meer aandacht voor."

V.v. Nieuw-Lekkerland heeft een damesteam boven de 15 jaar en een meisjesteam tot 15 jaar, zegt Fred Meijer. "We hebben een damesteam van totaal 22, 23 speelsters, dat wij voor onze kleine vereniging als bijzonder ervaren en waarin we veel energie en tijd investeren. We merken dat er veel over gepraat wordt en de aanwas van nieuwe meisje bij onze vereniging is goed en structureel. Hoe we die animo verklaren? Door de opkomst van het vrouwenvoetbal in het algemeen en de speciale aandacht voor en de successen van het Nederlands vrouwenteam."

Ook v.v. De Alblas merkt een toenemende animo voor vrouwenvoetbal. Mandy Beenhakker: "Een jaar of 17, 18 geleden werd er een dames/meidenvoetbalteam bij onze vereniging opgericht. Vanaf dat moment  zijn de dames altijd vertegenwoordigd geweest binnen onze club met één of meer teams. Afgelopen seizoen hadden wij één junioren meidenteam en één damesteam dat uitkwamen in de derde klasse. Aankomend seizoen zal er alleen een seniorenteam uitkomen in de vierde klasse. Daarnaast voetballen er ook nog een aantal meiden bij jongensteams. Deze meisjes doen zeker niet onder aan kwaliteit aan de jongens. De opkomst van damesvoetbal is geen trend van de afgelopen jaren. Er komen nu wel steeds meer meiden en damesteams bij meerdere verenigingen maar ik denk zelf dat dit vooral komt door de groei van acceptatie van vrouwen op voetbal. Vroeger en nu nog steeds weleens werd daar lacherig over gedaan en voetbal werd gezien als een echte mannensport. Nu verenigingen meer openstaan voor meiden en dames en bereid zijn om hun een plek binnen de vereniging te geven, is het voor meiden en dames ook minder moeilijk om er mee te starten. Dit gebeurt ook best vaak op jonge leeftijd waardoor meiden echt goede voetballertjes worden. Verenigingen doen ook meer moeite om vrouwen bij de club te krijgen." 

Reageer als eerste
Meer berichten