Foto: pr

Atletiek Vereniging AAA klaar voor cross

  Sport

Alblasserdam - De Alblasserdamse Atletiek Vereniging AAA was afgelopen weekend in Papendrecht sterk vertegenwoordigd in alle leeftijdscategorieën tijdens de eerste crosscompetitie-wedstrijd uit de jaarlijkse serie van STARD, Stichting Atletiek Regio Dordrecht.

Ingezonden door AAA

Nu de herfst z'n intrede heeft gedaan, gaan de atleten zich richten op het klassieke winteronderdeel; de cross. Bij een cross lopen de deelnemers niet over de atletiekbaan maar het parcours is juist uitgezet over gras-, zand- en blubberpaden. Ondanks de heerlijke najaarszon was door de regen van de afgelopen week het parcours dwars door het bos uitdagend. De meeste kinderen hadden daarom speciale spikes (schoenen met 'spijkers' onder de zolen) aangeschaft om meer grip op de ondergrond te behouden.
Er waren mooie snelle races, met af en toe een felle, lange eindsprint, want na de laatste, meer dan haakse bocht kon je weinig meer goed maken.

Voldaan

De trainers van AAA hebben achttien kinderen kunnen enthousiasmeren om dit jaar mee te doen aan de crosscompetitie. Vooral de nieuwe kinderen waren gezond gespannen voor hetgeen hen te wachten stond. Moe gestreden maar zeker voldaan hebben zij allemaal een keurig resultaat neergezet. Nu de kop er af is, kunnen zij de komende vier wedstrijden ontspannen hun race lopen. De overige atleten van AAA hebben ook aan de concurrerende verenigingen laten zien, dat ze niet stil hebben gezeten na de zomervakantie. Tot aan de finish werd er flink gestreden. De eindklassering wordt over vier van de vijf wedstrijden berekend.

De kinderen starten in hun eigen categorie, dat wil zeggen: op leeftijd ingedeeld en jongens en meisjes apart. "We leren de kinderen ook om elkaar tijdens de race aan te moedigen. We merken dat dit de saamhorigheid bevordert. Zo kan een individuele sport toch bijdragen aan het 'wij'-gevoel", aldus wedstrijdcoördinatrice Jolanda Leeman.

Eigen niveau

De trainers zien dat de energie die in de trainingsopbouw is gestoken zijn vruchten afwerpt. "Veel van onze atleten hebben dit weekend een mooi resultaat na de eerste wedstrijd. Het plezier in het trainen staat voorop. De kinderen aansporen om hun eigen grenzen te verleggen, is een tweede uitgangspunt. Dat dit concept werkt, blijkt wel uit de hoge opkomst de afgelopen maanden", aldus trainster Donika den Hartog.
"Ik kan het weten. Ik ben vanuit de jeugd doorgestroomd en sinds kort trainster van de pupillen. Ik kan mijn enthousiasme voor de cross goed overbrengen op de 'nieuwe garde'. Samen met Esmee Verhoef wissel ik af als trainer op de crosswedstrijden. Het is te gek om te zien hoe de kinderen lopen voor wat ze waard zijn, elkaar aanmoedigen en optrekken als één team."

Op naar Oud-Beijerland

Nu iedereen de smaak te pakken heeft, wordt alweer vooruit gekeken naar de volgende cross die op zaterdag 1 december in Oud-Beijerland op het programma staat. Daar staat Esmee Verhoef samen met twee andere trainsters klaar om de pupillen te begeleiden voor wat weer een mooie cross beloofd te worden waarin alle trainingsuren beloond worden met een mooie plaats in het klassement.

Meer informatie over inschrijvingen, trainingen en de wedstrijden: www.aaa-atletiek.nl.

Meer berichten